Kankerfonds - Patiënten helpen met financiële problemen

Kanker brengt veel mensen in financiële moeilijkheden, ondanks de uitstekende sociale voorzieningen in ons land. Voor hen kan steun van het Kankerfonds het verschil betekenen tussen net niet en net wel rondkomen op het eind van de maand.

Mensen die al moeite hadden om de eindjes aan elkaar te knopen voor ze ziek werden, zijn zeer kwetsbaar. Maar ook gezinnen met een gemiddeld inkomen komen dikwijls in de problemen als een van de kostverdieners terugvalt op een ziekte-uitkering. Chris Heremans, verantwoordelijke Psychosociale diensten van Kom op tegen Kanker: ‘De rekeningen voor vaste kosten blijven binnenkomen, terwijl de inkomsten dalen. Wanneer daar dan nog hoge ziektekosten bovenop komen, wordt de financiële situatie onhoudbaar.’

Het Kankerfonds kent steun toe op basis van voorwaarden als gezinsinkomen, maandelijkse kosten, verhouding tussen minimale op te leggen ziektekosten en het inkomen ... De aanvraag gebeurt via een sociaal hulpverlener van het ziekenhuis of van een sociale instelling.

Elk jaar zijn er meer aanvragen. In 2011 dienden maar liefst 2903 mensen een dossier in, in 2012 waren het er 3156. Een gemiddelde uitkering bedraagt 500 euro, met een minimum van 125 euro en een maximum van 1250 euro.

Help mee

Doe een gift!