‘Nieuwe technieken laten kosten borstreconstructie weer oplopen’

16 februari 2018

Een borstreconstructie bij kankerpatiënten kan duizenden euro’s kosten door nieuwe technieken zoals lipofilling, zo blijkt uit het jaarverslag van de Kankerlijn.
 

Dat is onaanvaardbaar, vindt Kom op tegen Kanker. ‘Een borstreconstructie is een onderdeel van een kwaliteitsvolle behandeling van vrouwen met borstkanker. Daarvoor mogen geen financiële drempels bestaan’, aldus Ward Rommel, expert kankerzorg van Kom op tegen Kanker.

De kostprijs van een borstreconstructie kan opnieuw tot 5000 euro per borst oplopen als nieuwe technieken zoals lipofilling gebruikt worden. Kom op tegen Kanker kreeg daarover verschillende meldingen van borstkankerpatiënten.

Nochtans leken de hoge kosten voor een borstreconstructie sinds vorig jaar van de baan. Toen werden de esthetische supplementen afgeschaft die plastisch chirurgen aanrekenden bij een reconstructie met eigen weefsel. Dat gebeurde nadat Kom op tegen Kanker het dossier stevig op de agenda van de beleidsmakers gezet had met eigen onderzoek waaruit bleek dat patiënten voor een borstreconstructie tot 2.500 euro per borst zelf moesten betalen.

Lipofilling
Sinds kort kan een volledige reconstructie ook met lipofilling. De chirurg plaatst eerst een expansieprothese om de huid ter hoogte van de borst op te rekken. Daarna worden vetcellen die verkregen zijn via liposuctie ter hoogte van de borst geïnjecteerd. Dat gebeurt in vier sessies waar telkens 2 à 3 maanden tussen zitten. Voor patiënten bij wie een reconstructie met eigen weefsel niet gaat, is dat de enige oplossing. De techniek werd al langer gebruikt om een borstreconstructie met implantaten of eigen weefsel af te werken.

Uit de meldingen die Kom op tegen Kanker kreeg, blijkt dat elke sessie gemakkelijk 1200 euro kan kosten. Zo getuigt een kankerpatiënte bij wie de lipofilling gebruikt zou worden om een borstreconstructie met implantaten af te werken. ‘Eerst kreeg ik te horen dat een borstreconstructie terugbetaald zou worden. Nu puntje bij paaltje komt, zou het me 1200 euro per sessie lipofilling kosten. Daar schrik ik erg van. Omdat het als een esthetische ingreep geboekstaafd staat, wordt lipofilling niet terugbetaald. Boven op mijn emotionele kater zou ik daardoor ook een financiële kater aan mijn ziekte overhouden. Ik heb m’n borstreconstructie noodgedwongen uitgesteld.’

Aanbevelingen Kom op tegen Kanker
‘Die financiële last komt boven op alle andere zorgen waarmee borstkankerpatiënten worstelen’, aldus Ward Rommel, expert kankerzorg bij Kom op tegen Kanker. ‘Voor Kom op tegen Kanker is dat onaanvaardbaar. Een borstreconstructie hoort bij een kwaliteitsvolle behandeling van vrouwen met borstkanker. Financiële drempels zijn hier niet op hun plaats.’ Kom op tegen Kanker doet daarom volgende voorstellen aan de overheid en plastisch chirurgen:

- Bij terugbetaalde technieken, zoals reconstructie met een implantaat kan het niet dat chirurgen bijkomende supplementen aanrekenen voor bijvoorbeeld lipofilling boven op de klassieke honorariumsupplementen. De plastisch chirurg moet een mooi resultaat leveren binnen de bestaande terugbetaling.

- Nieuwe technieken - zoals lipofilling - die een borst volledig reconstrueren, moeten worden ingevoerd met goede kwaliteitsgaranties en zonder dat ze patiënten veel kosten.

- Een aantal borstklinieken zou moeten worden erkend als ‘innovatieve expertisecentra’ en moet beschikken over een budget om nieuwe technieken te onderzoeken en te introduceren.

- Bij die introductie moeten ze een goede gegevensverzameling opzetten om vragen over de veiligheid en de meerwaarde voor de patiënt te beantwoorden. Die gegevens moeten het toelaten om de tevredenheid van patiënten te vergelijken na een reconstructie met lipofilling, eigen weefsel of een implantaat.

- Als er een meerwaarde blijkt te zijn, moet er een terugbetaling komen door de ziekteverzekering. Als die meerwaarde er niet is, wordt de techniek niet langer toegepast.

Kankerlijn
Kom op tegen Kanker kwam de nieuwe hoge kosten op het spoor dankzij meldingen bij zijn Kankerlijn, de vraag- en meldingslijn van Kom op tegen Kanker. Iedereen kan er per telefoon, mail of via de website www.kankerlijn.be terecht voor een anoniem luisterend oor, deskundig advies of een bemoedigend gesprek. Vanaf maart 2018 is de Kankerlijn ook via chat bereikbaar.

Mensen kunnen er eveneens terecht met een probleem waar zij mee geconfronteerd worden. Zo is de Kankerlijn ook een middel voor Kom op tegen Kanker om te leren uit de dagelijkse realiteit van patiënten en hun naasten en om op te komen voor hun belangen. In 2017 registreerde de Kankerlijn 2563 spontane contacten. Dat is een kwart meer dan in 2016. Meer informatie over de Kankerlijn leest u in haar jaarverslag.

Help mee

Doe een gift!