Kom op tegen Kanker: 'Stop de koehandel over tabakspreventie'

29 juni 2018

OPINIESTUK in 'De Standaard' van 29 juni 2018

Antwoord op ‘Coalitiepartners roken elkaar uit’ (DS 28 juni)
Marc Michils, directeur Kom op tegen Kanker en Stefaan Hendrickx, stafmedewerker Vlaams Instituut Gezond Leven

 

Beste politici, kan het deze maal zonder koehandel?

Ja, alle mensen die vechten tegen kanker zijn ongerust en verontwaardigd, bijzonder verontwaardigd bij het lezen van het artikel “Coalitiepartners roken elkaar uit”. Een bijzonder effectieve maatregel, de invoering van neutrale sigarettenpakjes, dreigt er niet te komen omdat het onderwerp is van koppelingen en politieke manoeuvres. Stel u voor: alle regeringspartijen zijn het over deze maatregel eens, maar ze dreigen de maatregel toch niet goed te keuren. Tenzij. Tenzij, het gezond verstand bij de politici alsnog zou zegevieren. Vandaar deze noodkreet. Dierbare, lieve politici, zeg dat het niet waar is.


Want, laat er geen enkele  twijfel over bestaan. Het is bewezen dat het neutrale sigarettenpakje een bijzonder effectieve en noodzakelijke beleidsmaatregel is. Australië voerde in 2012 de maatregel als eerste land in. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben de pakjes vandaag volledig geïmplementeerd. Op het einde van dit jaar zullen ook Noorwegen, Ierland en Nieuw-Zeeland zover zijn. Nog veel meer landen, in alle werelddelen, werken eraan. Omdat het werkt en jonge rokers van tabak weghoudt. Dat maakt de industrie woest en bang. De tabaksfabrikanten willen telkens stoppende of vroeg gestorven rokers vervangen door jonge ‘replacement smokers’. De neutrale pakjes zullen er mee voor zorgen dat die niets ontziende logica doorbroken wordt. En dat we een ‘Generatie Rookvrij' kunnen realiseren, dat we ervoor zorgen dat alle kinderen die in 2019 worden geboren rookvrij blijven tot hun 18de! Neutrale pakjes verminderen aanzienlijk de kans dat jonge mensen beginnen te roken. Na die leeftijd beginnen de meesten niet meer.

 

“De tabaksindustrie dreigt de lachende derde te worden.” Zeg dat het niet waar is. Gaat hun lobbywerk alsnog renderen?  Een vreselijke gedachte. Deze industrie is in ons land alleen al verantwoordelijk voor elk jaar 14.000 tabaksdoden. Wereldwijd meer dan 7 miljoen. De industrie strijkt de winsten op. De kosten, die in ons land elk jaar op 13 miljard euro worden geraamd, zijn voor ons allemaal. Wie gelooft deze mensen nog? Deze mensen liegen zich te pletter. De hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide die de rokers binnen krijgen, is in de realiteit zeker twee keer zo hoog is als wat ze op basis van de Europese metingen mogen veronderstellen. Dat bewijst recent onderzoek. Soms gaat het zelfs om 26 keer meer teer. De tabaksindustrie lanceert nieuwe varianten van de klassieke sigaret zogezegd om mee te werken aan een ‘rookvrije toekomst’. Pardon? Hoe hypocriet kan je zijn? Longspecialisten blazen hun verhaal omver en eisen strengere regels voor de nieuwe producten.
Want Philip Morris ontwikkelde de IQOS, de sigaret waarin tabak in de vorm van een heat stick wordt opgewarmd, om verslaving in stand te houden en niet-rokers tot roken te verleiden. Wij hebben ons al lang afgevraagd hoe de directies en aandeelhouders van deze tabaksindustrie ’s morgens naar zichzelf  in de spiegel durven te kijken. Of wat ze antwoorden als hun kinderen vragen wat papa gaat doen vandaag. En nu zouden de manoeuvers van deze perverse industrie om hun klassieke sigaret te redden het toch halen?

 

Beste politici, wij blijven hopen en geloven dat het gezond verstand het haalt. Dat de invoering van het neutrale pakje alsnog wordt goedgekeurd en dat de gezondheid van de nieuwe generatie voorrang krijgt op de belangen van de tabaksindustrie. Daarna zijn er nog vele andere nuttige stappen te nemen: verbod op de verkoop van sigaretten aan jongeren jonger dan 18, verbod op sigarettenautomaten, rookverbod in auto met kinderen. Maar ook verbod van reclame op het verkooppunt, uitstalverbod, sterke accijnsverhogingen. Hoe meer stappen, hoe minder tabaksdoden. Te beginnen met de neutrale pakjes. Beste politici, we vragen het u met aandrang. Het gaat letterlijk over duizenden doden en zieken meer of minder.

 

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker
Stefaan Hendrickx, senior stafmedewerker Vlaams Instituut Gezond Leven

 

 

 

 

Help mee

Doe een gift!