Drie gouden tips voor een mooie azalea


Goed nieuws: een azalea is een kamerplant die snel tevreden is. Geen groene vingers nodig dus. Met een minimum aan zorg bloeit de plant wekenlang. Let erop dat de bloemknoppen - op z'n minst lichtjes geopend zijn als je het plantje koopt.
Krullende blaadjes zijn evenmin een goed teken. De blaadjes moeten min of meer horizontaal staan. Thuis geef je je azalea best genoeg licht en niet te veel water.
Hieronder lees je drie gouden tips (bron: www.gentseazalea.be).

 

1. Voldoende licht
Azalea’s hebben graag voldoende (indirect) licht. Hoe frisser je ze zet, hoe langer ze bloeien. De plantjes hebben weinig last van centrale verwarming of airconditioning. Al is het nooit een goed idee om planten vlak bij de verwarming te zetten.

2. Geen natte voeten
Geef azalea’s niet te veel water. Voelt de aarde aan als een uitgewrongen dweil? Prima. In de bloei kunnen de plantjes iets meer vocht gebruiken. Maar ze houden nooit van natte voeten: laat dus geen water staan in het schoteltje onder de pot. 

Dompel ze af en toe onder in een emmer water tot alle lucht uit de kluit verdwenen is en laat daarna goed uitlekken. Daar peppen azalea's van op. De plantjes zijn niet ziektegevoelig. Bemesting is dus overbodig.

3. Stekken is voor professionals
Een azalea zelf vermeerderen is een lastige klus die je beter overlaat aan professionals. Het lukt alleen in de ideale omstandigheden van licht, temperatuur en plantenvoeding. Bovendien heeft elke soort zijn specifieke behoeften.

Help mee

Doe een gift!